ΔΗΛΩΣΗ ΕΚΧΩΡΗΣΗΣ ΜΙΣΘΩΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟ




ΔΗΛΩΣΗ ΕΚΧΩΡΗΣΗΣ ΜΙΣΘΩΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟ

 H Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών εξέδωσε την ΠΟΛ 1208/16-9-2015 με θέμα την εκχώρηση μισθωμάτων από κληρονόμο. Ειδικότερα:


«1. Σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 39 του ν. 4172/2013 τα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας που θεωρούνται ότι έχουν αποκτηθεί κατά τις διατάξεις του παρόντος νόμου και τα οποία αποδεδειγμένα δεν έχουν εισπραχθεί από τον δικαιούχο, επιτρέπεται να μη συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά του, εφόσον εκχωρηθούν στο Δημόσιο χωρίς αντάλλαγμα. 
2. Όπως ορίζεται στην περ. γ της παρ. 5 του άρθρου 67 του ν. 4172/2013 υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης είναι σε περίπτωση θανάτου του φορολογούμενου, οι κληρονόμοι του για τα εισοδήματα του μέχρι τη χρονολογία του θανάτου του.
3. Εξάλλου με το άρθρο 1710ΑΚ ορίζεται ότι κατά το θάνατο του προσώπου η περιουσία του ως σύνολο (κληρονομιά) περιέρχεται από το νόμο ή από διαθήκη σε ένα ή περισσότερα πρόσωπα (κληρονόμοι). 
Η κληρονομική διαδοχή από το νόμο επέρχεται όταν δεν υπάρχει διαθήκη, ή όταν η διαδοχή από διαθήκη ματαιωθεί ολικά ή μερικά. 

Αντικείμενο της κληρονομικής διαδοχής είναι όλες οι έννομες σχέσεις του κληρονομούμενου, περιουσιακές ιδίως, αλλά μπορεί και μη περιουσιακές, εκτός από εκείνες που αποσβήνονται με τον θάνατο του. 

4. Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 1711 ΑΚ , χρόνος της επαγωγής είναι ο χρόνος του θανάτου του κληρονομουμένου, ενώ σύμφωνα με το άρθρο 1846 ΑΚ ο κληρονόμος αποκτά την κληρονομία μόλις γίνει η επαγωγή. 
Κατόπιν των ανωτέρω γίνεται δεκτό ότι ο κληρονόμος δύναται να υποβάλλει δήλωση εκχώρησης ανείσπρακτων μισθωμάτων για λογαριασμό του αποβιώσαντος, εφόσον αποδεδειγμένα δεν είχαν εισπραχθεί από τον δικαιούχο». 
      
    
Πηγή : dspatras.gr


Σχόλια